2010 m. rugsėjo 27 d., pirmadienis

Greipfrutų paslaptys


Greipfrutai tonizuoja, degina riebalus, aprūpina vertingais vitaminais — tiek daug naudos iš šių vaisių! O mokslininkai tvirtina, kad jie ne visada naudingi.

Greipfrutai unikalūs tuo, kad niekas dorai nežino, kas tai per vaisiai. Manoma, kad jie — natūralūs apelsinų ir didžiųjų greipfrutų (lot. Citrus maxima) hibridas. Greipfrutų tėvyne laikomas Barbadosas, kuriame jie buvo aptikti XVIII amžiaus viduryje, nors niekas negali tiksliai pasakyti, kur jie iš tikrųjų atsirado. Nė viena unikalių šių vaisių savybių, tarp jų greipfrutų dietos efektyvumas, iki šiol dar nėra galutinai pagrįsta moksliškai. Galime tik daryti prielaidą, kad šie citrusiniai rojaus vaisiai mažina cholesterolį, naikina bakterijas ir grybelius, gerina angliavandenių apykaitą, padeda sergant cukriniu diabetu ir turint antsvorio... Žinoma, būtų gerai, kad mokslininkai pagaliau patvirtintų šiuos jų privalumus.


Greipfrutai ir moterys Neseniai pasaulio spaudoje šmėstelėjo nerimą keliančių pranešimų, kad greipfrutai gali sukelti krūties vėžį. Iš kur tokie gąsdinimai? Juos paskleidė amerikiečių mokslininkų grupė iš Pietų Kalifornijos universiteto ir Havajų, ištyrusi per 50 tūkstančių sveikų moterų. Jie padarė išvadą, kad toms, kurios suvalgo bent po ketvirtį greipfruto per dieną, gresia tris kartus didesnė rizika susirgti krūties vėžiu nei toms, kurios šio vaisiaus nemėgsta. Vis dėlto prie šios skubotos išvados reikėtų pridurti keletą esminių išlygų. Pirma, ši išvada skirta tik moterims po menopauzės. Antra, mokslininkai neatsižvelgė į kitus rizikos veiksnius: gyvenamąją vietą (visos moterys buvo iš Los Andželo ir Havajų), gimdymų, abortų skaičių, ginekologines ligas. Be to, juk estrogenų apykaitą moters organizme (jos sutrikimą gydytojai kaip tik sieja su moterų onkologinėmis ligomis) veikia ne tik greipfrutai, bet ir kepenų būklė. Žmonėms, sergantiems kepenų nepakankamumu, greipfrutų valgyti medikai iš tikrųjų nepataria. Trumpai tariant, klausimų atsirado daugiau nei atsakymų. Yra nemažai tikimybės, kad kitų mokslininkų tyrimai reabilituos greipfrutus. O kol kas verta būti atsargiems.

Greipfrutai ir vaistai Kad greipfrutai sukelia vėžį, mokslininkams tikriausiai niekada nepavyks įtikinamai įrodyti. Tačiau, kad greipfrutai nesuderinami su kai kuriais vaistais, daugiau įrodinėti nebereikia. Moteris, vartojanti kontraceptines tabletes ir gerianti greipfrutų sultis, vieną dieną gali pasijusti nėščia, o vartojanti antidepresantus — suvokti, kad medikamentai jos visai neveikia ir depresija tik pasunkėjo. Dėl galimo neigiamo poveikio vartojant greipfrutų sultis su kai kuriais preparatais pirmą sykį įspėjo gydytoja Kelly Morris, 1997 metais išspausdinusi straipsnį žurnale „The Lancet“. Po trejų metų amerikiečių mokslininkai patvirtino jos įtarimus. Jie nustatė, kad ligoniams, vartojusiems greipfrutų sultis ir vaistus nuo širdies bei kraujagyslių ligų, tų vaistų koncentracija kraujyje pavojingai padidėjo. Išsamesni tyrimai buvo paskelbti 2004 metais žurnalo „The American Journal of Nursing“ gruodžio mėnesio numeryje. Jame aprašytas mirties nuo greipfrutų sulčių ir hipolipideminių vaistų atvejis. Pacientui buvo nustatytas padidėjęs cholesterolio kiekis, aterosklerozės ir išeminės širdies ligos grėsmė. Gydytojai jam skyrė vaistų, mažinančių cholesterolio kiekį kraujyje. Po dviejų mėnesių pacientas persikėlė iš Amerikos šiaurinės dalies į Floridą. Šviežių vaisių gausa ir saulė turėjo pataisyti jo sveikatą, tačiau netrukus jam pradėjo skaudėti raumenis, jis pasijuto blogai, atsidūrė ligoninėje ir mirė reanimacijos skyriuje nuo ūmaus inkstų nepakankamumo. Ištyrę mirties priežastis, gydytojai nustatė, kad vienintelis dalykas, kuris buvo pasikeitęs jo gyvenime persikėlus į Floridą, — kad jis kasdien išgerdavo 2—3 šviežiai spaustų greifrutų sulčių stiklines. 2006 metais grupei mokslininkų iš Šiaurės Karolinos universiteto, vadovaujamų daktaro Paulo Watkinso, pavyko nustatyti kenkėją. Tai greipfrutų medžiaga furanokumarinas, sulėtinanti kepenų fermentų veiklą. Kol kepenys užsiėmusios greipfrutų skaidymu, vaistai laisvai cirkuliuoja po organizmą, jų koncentracija kraujyje didėja ir pasiekia pavojingą kiekį. Pavyzdžiui, tirdami greipfrutų sulčių ir vieno iš preparatų nuo hipotenzijos sąveiką, mokslininkai nustatė, kad pacientų kraujyje vaistų koncentracija padidėjo iki 230 procentų! Situacija tokia pavojinga gyvybei, kad nuo šiol JAV vaistų priežiūros valdyba reikalauja patikrinti visus naujus preparatus — kaip jie veikia vartojami kartu su greipfrutais. Jokie kiti citrusiniai vaisiai, taip pat greipfrutų sultys, iš kurių išvalytas furanokumarinas, tokiu poveikiu nepasižymi.

Greipfrutai ir pasirinkimo kančios Ar reikia atsisakyti greipfrutų? Žinoma, ne. Sveikam žmogui jie naudingi: padeda virškinti, išvalo žarnyną, pagerina riebalų apykaitą. Aišku, piktnaudžiauti ir per daug prisivalgyti greipfrutų nepatartina, ypač jeigu vartojate vaistus. O moterims priminsime: profilaktiškai pasitikrinti krūtis reikia kiekvienai. Vizito pas mamologą atidėliojimas gali pakenkti labiau už visą krepšį greipfrutų.

10 sveikiausių maisto produktų Mitybos specialistas ir rašytojas Jonny Bowdenas sukūrė kelis sveikų produktų, kuriuos žmonės nevartoja pakankamai, sąrašus. Čia pateikiame svarbiausių produktų dešimtuką.

Burokai Burokus vertinkite kaip raudonuosius špinatus, sako J.Bowdenas, nes tai folatų šaltinis, be to, juose yra raudonų pigmentų, kurie gali apsaugoti žmogų nuo vėžio. Kaip valgyti: ruošti salotas iš šviežių, nevirtų, tarkuotų burokų. Terminis apdorojimas mažina burokų antioksidacines savybes.

Kopūstai Juose gausu tokių medžiagų kaip sulforafanai — manoma, kad šie junginiai suaktyvina priešvėžinius organizmo fermentus.

Lapiniai runkeliai Lapinės žalios daržovės, kuriose gausu karotinoidų, apsaugančių nuo akių senėjimo. Kaip valgyti: sukapoti ir paskrudinti alyvuogių aliejuje.

Granatų sultys Mažina kraujospūdį, jose gausu antioksidantų.

Džiovintos slyvos Jose daug antioksidantų. Kaip valgyti: suvynioti į džiovintą kumpį ir iškepti.

Moliūgų sėklos Maistingiausia moliūgų dalis, kurioje yra magnio. Didelis šios mineralinės medžiagos kiekis maiste siejamas su sumažėjusia ankstyvos mirties rizika. Kaip valgyti: paskrudintas kaip užkandį arba smulkintas, užbarstytas ant salotų.

Sardinės J.Bowdenas sardines vadina sveiku konservuotu maistu. „Jose daug omega-3 riebalų rūgščių, beveik nėra gyvsidabrio ir daug kalcio. Taip pat jose yra geležies, magnio, fosforo, kalio, cinko, vario ir mangano bei visas B grupės vitaminų rinkinys“, — sako jis. Kaip valgyti: rinkitės sardines su konservuotomis alyvuogėmis arba sardines aliejuje. Valgykite vienas, įmaišytas į salotas, su skrudinta duona arba trintas su garstyčiomis ir svogūnais.

Ilgosios ciberžolės Prieskonių superžvaigždė gali pasižymėti antiuždegiminėmis ir priešvėžinėmis savybėmis. Kaip valgyti: sumaišykite su plakta kiaušiniene ar bet kokiu daržovių patiekalu.

Šaldytos mėlynės Nors šaldymas gali suskaidyti kai kurias vertingas vaisių ir daržovių medžiagas, šaldytų mėlynių galima gauti bet kuriuo metų laiku ir jos negenda. Tyrimai su gyvūnais rodo, kad mėlynės tikrai gerina atmintį.

Konservuoti moliūgai Mažai kaloringos daržovės, kuriose daug ląstelienos ir imuninę sistemą stimuliuojančio vitamino A. Pripildo skrandį labai nedideliu kalorijų kiekiu. Kaip valgyti: sumaišyti su šiek tiek sviesto, cinamono ir muskato.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą