2010 m. rugsėjo 24 d., penktadienis

Didysis dietų tyrimas

Dietos — bene populiariausia moterų pokalbių tema. Beveik kiekviena mūsų yra išbandžiusi bent vieną jų. Tačiau koks liekninimasis yra sveikas, o koks jau kelia abejonių? Pabandykime patyrinėti.

Daugiau jokių angliavandenių? Visiškai atsisakyti cukraus? Ar visą dieną valgyti tik egzotiškuosius vaisius?
Dietų ir iš dalies net absurdiškų mitybos programų pasirinkimas — milžiniškas. Kas čia gali susigaudyti?! Faktas, kad kiekviena dieta turi ir privalumų, ir trūkumų. Kai kurios radikalios dietos suteikia galimybę greitai pasiekti norimą rezultatą, bet po to prasideda grįžtamasis efektas, ir pasekmės būna dar liūdnesnės.
Vokietijos mitybos ekspertai ištyrė populiariausias dietas ir pabandė jas įvertinti pagal bendrus kriterijus: kaip jos veikia, ar galima jų laikytis nuolat, kokie jų privalumai ir trūkumai?

Holivudo dieta

JAV žvaigždžių dieta trunka dvi savaites. Kasdien suvartojama apie 500—800 kilokalorijų. Angliavandenius galima valgyti tik ribotais kiekiais. Pagal maisto produktų atskyrimo principą jie valgomi atskirai nuo baltymų. Papildomai valgiaraštyje yra daugybė egzotinių vaisių, kurie turi skatinti virškinimą ir neleisti kauptis naujiems riebalams.
Ar tinka taip maitintis nuolat? Ne, nes gaunama per mažai energijos. Pasekmė: nusilpimo ir medžiagų trūkumo reiškiniai.
Išvada: ši dieta, nepaisant didelio vaisių kiekio, neužtikrina organizmo aprūpinimo reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Paprasčiausiai suvalgoma per mažai maisto. Taip galite per porą savaičių numesti porą kilogramų, bet jie grįš, kai vėl pradėsite normaliai maitintis. Medžiagų apykaitos sistema gauna per mažai energijos. Iš bado baimės organizmas persijungia į taupymo programą ir sparčiau ima kaupti riebalų atsargas. Riebus maistas tada net greičiau tukina nei nesilaikant jokios dietos.

„Formulės“ dieta

„Formulės“ dietos — pramoniniu būdu gaminami specialūs milteliai gėrimams. Jie sumaišomi su pienu ar vandeniu arba iš jų verdama sriuba. Jų būna įvairių skonių, dažniausiai primenančių šokoladą, žemuoges ar vanilę. Energijos ir maistinių medžiagų sudėtis milteliuose nustatyta ir suderinta su Europos Sąjungos direktyvomis. Vietoj vieno arba dviejų valgymų per dieną žmogus gali išgerti gėrimą iš dietos miltelių. Tada jis per dieną iš viso suvartos apie 800—1200 kilokalorijų.
Ar galima taip maitintis ilgai? Ne, nes joks dirbtinis produktas negali ilgam laikui pakeisti subalansuotos mitybos.
Išvada: kaip greita dieta ji efektinga. Trumpam laikui (2—4 savaitėms) „Formulės“ gėrimai tinka svoriui sumažinti ir padeda pereiti prie sveikesnio mitybos būdo. Greita sėkmė suteikia motyvaciją, o baltyminiai gėrimai gerai pasotina. Dėl kruopščiai parinktos jų sudėties žmogus gauna visas būtinas maistingąsias medžiagas, nors ir suvartoja mažai kalorijų.

Glikeminio indekso dieta


Maisto produktai suskirstyti į atskiras kategorijas pagal jų glikeminį indeksą. Jis nurodo, kaip smarkiai pakyla cukraus kiekis kraujyje suvalgius to maisto produkto. Kuo didesnis glikeminis indeksas, tuo blogiau, nes tada kasa pagamina daug insulino, kuris stabdo riebalų skaidymą. Glikeminėje dietoje dominuoja daržovės, vaisiai, grūdai, ankštiniai augalai, žuvis. Ribojami miltai, bulvės, saldumynai, greitojo maisto produktai.
Ar galima taip maitintis ilgai? Taip, nebent maitintumėtės per riebiai, vartotumėte per daug baltymų ir visiškai atsisakytumėte angliavandenių — tada organizmas nebus optimaliai aprūpinamas būtinomis medžiagomis.
Išvada: rekomenduojami maisto produktai daugiausia turi daug baltymų ir riebalų. Tai gali apsunkinti širdies ir inkstų darbą. Svarbu valgyti daug vaisių ir daržovių. Produktų skirstymas į aukšto, vidutinio ir žemo glikeminio indekso grupes iš dalies yra abejotinas. Bet svoriui numesti toks metodas pasiteisino. Jei ilgą laiką orientuositės į glikeminę dietą, galite sėkmingai išlaikyti svajonių svorį.

Dieta „Suvalgyk pusę“

Dietos principas labai populiarus tarp bandančių sublogti, nes nereikia pertvarkyti visos mitybos. Nėra jokių mitybos planų, draudimų ar rekomendacijų — tereikia padalinti kiekvieną porciją perpus. Paprasčiau nebūna!
Ar galima taip maitintis ilgai? Taip, bet tik pasirenkant tinkamus produktus. Papildomai reikia valgyti daug vaisių ir daržovių, nes organizmui gali pradėti trūkti gyvybiškai svarbių medžiagų.
Išvada: iš šios dietos nieko nepasimokome, todėl ji efektinga tik trumpam. Kai vėl pradedame valgyti maistą įprastomis porcijomis, svoris greitai padidėja. Jei mitybos įpročiai netinkami ir maiste dominuoja nesveiki produktai, ši dieta gali pakenkti sveikatai, nes organizmui pradės trūkti būtinų maistingųjų medžiagų ir vitaminų.

Kopūstų sriubos dieta

Kartą per dieną išvirti daug sriubos iš kopūstų bei kitų daržovių ir visą dieną ją valgyti. Ji turi pagreitinti riebalų tirpdymą ir padėti per savaitę numesti nemažai svorio. Ideali dieta pereinamajam laikotarpiui, kai ketinama ilgam laikui pertvarkyti mitybos būdą. Papildomai galima valgyti vaisių, salotų, jogurto ir baltyminių kokteilių, du kartus per savaitę — po truputį žuvies ir paukštienos.
Ar tinka ilgam laikui? Ne, nes gaunamų 500—700 kalorijų per dieną per mažai, o maistas per daug vienodas.
Išvada: kaip trumpalaikė dieta ne ilgiau kaip savaitei pereinamajam laikotarpiui į naują mitybos būdą arba organizmui išvalyti kopūstų sriubos dieta tinkama. Bet kaip ilgalaikė lieknėjimo programa ji nėra prasminga. Šios dietos privalumas — didelis vitaminų kiekis. Jautriems asmenims toks kopūstų kiekis gali net sukelti patinimus.

Kraujo grupės dieta

Šioje dietoje kraujo grupė nulemia individualiai tinkamus maisto produktus. Turinčių 0 kraujo grupę mityboje turi dominuoti baltyminiai produktai, o angliavandeniai ribojami. A kraujo grupės žmonės turi maitintis daugiausia vegetariškai. B ir AB kraujo grupėms apribojimų beveik nėra, tačiau visiems draudžiama valgyti pomidorus. Laikydamiesi specialių nurodymų pagal kraujo grupę neva galite sumažinti svorį ir išvengti netinkamos mitybos sukeliamų ligų.
Ar tinka ilgam laikui? Ne! Mityba pagal kraujo grupę, kurios rekomenduojama laikytis visą gyvenimą, per daug vienpusiška, todėl nepatartina. Tačiau trumpą laiką ji negali pakenkti.
Išvada: ši dieta nepagrįsta jokiais moksliniais tyrimais. Dauguma rekomenduojamų maisto produktų gana riebūs ir netinka dietai.

Kretos dieta

Rekomenduojama maitintis kaip graikų salos gyventojams: daug alyvuogių aliejaus, vaisių ir daržovių, ankštinių augalų, grūdų, fetos sūrio, jogurto, mėsos ir žuvies. Šis derinys stiprina imunitetą ir garantuoja ilgą gyvenimą.
Ar tinka ilgam laikui? Ne, nes Kretos dieta yra per riebi, joje per mažai angliavandenių, todėl jos negalima priskirti prie subalansuotos mitybos.
Išvada: pagrindinis Kretos dietos principas nenulemia nei liekno kūno, nei geros sveikatos. Kas nori orientuotis į Viduržemio jūros mitybą, turėtų įsidėmėti, kad pietiečiai daug juda ir per dieną ne tiek daug valgo kaip mes. Užtat vakare jų porcijos didelės. Dirbantiems žmonėms ši dieta nepraktiška, nuo jos veikiau pastorėsite nei sublogsite.

Riebalų mažinimo dieta

Pagal šią dietą antsvorio priežastis — riebalų vartojimas. Todėl laikantis šios dietos riebalų kiekis maiste gerokai sumažinamas. „Mažiau kaip 30 procentų riebalų!“ — skelbia jos šūkis. Egzistuoja ir ne toks griežtas šios dietos variantas: „Mažiau nei 60 procentų riebalų!“ Šiuo atveju per dieną galima gauti iki 60 procentų kalorijų iš riebalų. Kitų suvaržymų nedaug. Papildomai prie dietos rekomenduojama sportuoti.
Ar tinka ilgam laikui? Taip! Vis dėlto radikaliai atsisakius riebalų organizme gali pradėti trūkti riebaluose tirpstančių vitaminų ir pagrindinių riebalinių rūgščių.
Išvada: „Mažai riebalų“ principas reiškia subalansuotą mitybą su sumažintu riebalų kiekiu. Jo tikslas — ilgalaikis svorio sumažėjimas ir mitybos būdo pakeitimas, taip pat pakankamas judėjimas. Todėl taikyti šią dietą rekomenduoja net mitybos specialistai. Ir žada gerus rezultatus.

Atkinso dieta

Ji leidžia suvartoti tik labai mažus angliavandenių (duonos, bulvių, ryžių, makaronų) kiekius. Ji turinti priversti organizmą pradėti deginti riebalus. Griežtai ribojamas ir vaisių, daržovių, sulčių bei saldumynų vartojimas. Baltymus ir riebalus (sūrius, mėsą, kiaušinius, žuvį, dešrą, majonezą) galima valgyti neribotais kiekiais.
Ar tinka ilgam laikui? Ne, nes daug riebalų ir baltymų turintis maistas per ilgą laiką gali smarkiai padidinti cholesterolio ir purinų kiekį organizme. Ši dieta per ilgesnį laiką tampa pavojinga sveikatai.
Išvada: trumpą laiką porai kilogramų numesti galima jos laikytis. Dėl per didelio kiekio baltyminių ir riebalinių produktų organizme gali susikaupti per daug šalutinių medžiagų apykaitos produktų. Pasekmė — padidėjęs viso kūno rūgštingumas ir skysčių sumažėjimas. Dėl riboto produktų pasirinkimo ši dieta per daug vienpusiška. Vitaminų ir mineralinių medžiagų trūkumą tenka kompensuoti vartojant vitamininius preparatus iš vaistinės — tai nėra gera alternatyva vaisiams!

Ajurveda

Ajurveda apima ištisą sveiko gyvenimo būdo koncepciją iš Indijos. Kiekviename žmoguje yra skirtingi trijų gyvybinės energijos (vata, pita ir kapa) rūšių kiekiai. Pagal dominuojančią energiją parenkami maisto produktai ir nustatomas valgymo laikas. Visų trijų gyvybinės energijos tipų mitybos pagrindą sudaro šviežias maistas, gaminamas iš pieno ir augalinių produktų. Mėsa, žuvis ir kiaušiniai vartojami ribotai. Žmonės, kurie maitinasi pagal ajurvedos principus, paprastai laikosi ne tik tam tikrų mitybos taisyklių maistą pasirenkant ir ruošiant, bet ir užsiima joga bei medituoja.
Ar tinka ilgam laikui? Taip, nes laikantis šios dietos organizmui netrūksta pagrindinių maistingųjų medžiagų.
Išvada: ajurvedos dietos atveju energijos gavimas ir mityba yra subalansuota. Medicininiu požiūriu ši dieta vertinama kaip rekomenduotina. Ji padeda sveiku būdu ilgam laikui sumažinti svorį. Vis dėlto ji nepaaiškina antsvorio atsiradimo priežasčių. Kasdienybėje laikytis šios dietos yra nepraktiška.

Parengė Gražina VASILIAUSKIENĖ

Informacija iš tinklapio  http://www.lrytas.lt/-12577912071257107725-didysis-diet%C5%B3-tyrimas.htm

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą